Катарини Малчић награда „Змијањче“

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ЖИРИЈА ЗА ДОДЈЕЛУ НАГРАДЕ ЗМИЈАЊЧЕ ЗА 2021. ГОДИНУ

 

На овогодишњи конкурс за награду Змијањче, упркос специфичној ситуацији у школама, скраћеним часовима и осталим проблемима са којима су се ученици и њихови наставници сретали, а све изазвано пандемијом корона вируса, стигао је велики број врло писмених и надахнутих прозних и поетских радова из цијеле Републике Српске. Жири, који је ове године радио у саставу: Миладин Берић, предсједник, Јелена Глишић, члан и Вид Вицко Вукелић, члан, након ишчитавања пристиглих радова сачинио је ужи избор од пет који су се истакли својим квалитетом: Драгичевић Сара, 7-2 разред, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина; Катарина Малчић, 6-2 разред, ОШ „Радоје Домановић“ Осјечани Горњи, Добој; Анђела Видаковић, 8-2 разред, ОШ „Свети Сава“ Бијељина; Душица Лакић, 7-2 разред, ОШ „Бранко Ћопић“ Бања Лука и Елма Ковачевић, 7-2 разред, ОШ „Свети Сава“ Градишка. Иако је сваки од изабраних радова заслужио да буде награђен, жири је једногласно донио

о д л у к у

да награда Змијањче

припадне Катарини Малчић, ученици 6-2 разреда Основне школе „Радоје Домановић“ из Осјечана Горњих код Добоја за прозни састав Кад би златна рибица испуњавала жеље.

О б р а з л о ж е њ е

Катаринин рад прожет је од прве до посљедње ријечи снагом и упорношћу кочићевског духа и то је оно чиме се издваја. Спознавши врло рано како живот може да буде немилосрдан, Катарина је кроз мећаву научила право значење ријечи борба и томе и нас, одрасле читаоце, веома мудро, смислено и с невјероватном мјером, која дозвољава да се неке ствари тек наслуте, добро поучава. Не жалећи се, него налазећи снагу у споственом духу, Катарина храбро корача свим стазама којима је живот води, исписујући успут приче попут ове, која јој је донијела награду Змијањче и која ће јој, сасвим сигурно, дати подстрек за нове креативне и животне побједе.

Жири:

Миладин Берић, предсједник

Јелена Глишић, члан

Вид Вицко Вукелић, члан

1200px Petar Kocic Beograd

 

УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
ASSOCIATION OF WRITERS OF REPUBLIC OF SRPSKA
Powered by: UK-RS

 

Please publish modules in offcanvas position.